fun

fun

وبلاگی برای سرگرمی
fun

fun

وبلاگی برای سرگرمی

آووکادو

آووکادو و یا گلابی تمساح نام درخت و میوهٔ آن درخت است. این درخت در مناطق گرم و استوایی می‌روید و میوه‌ای سبز رنگ با هسته‌ای درشت دارد.

آواکادو (پرسی آمریکانا) درختی است که میوهٔ آن در گونهٔ گیاهان گل‌دار طبقه‌بندی می‌شود. این گیاه بومی آمریکای مرکزی و مکزیک است و تا ۲۰ متر رشد می‌کند[۱] و رشد خیلی سریعی دارد.[۲] این گیاه همیشه برگهای سبز دارد که طول آنها به ۱۲ تا ۱۵ سانتی‌متر می‌رسد. گلهای آن نامشخص (ناپیدا) و به رنگ زرد مایل به سبز و به عرض ۵ تا ۱۰ میلی‌متر است. میوهٔ گلابی شکل آن از نظر گیاه‌شناسی یک سته یا شفت است که ۷ تا ۱۰ سانتی‌متر طول دارد.[۱]

در ایران

نهال‌های این گیاه در دهه ۴۰ شمسی از اکوادر وارد ایران شد ولی در ابتدا دچار سرما زدگی شد ولی بعد از گذشت چند سال با اب و هوای منطقه مورد کشت مقاومت ایجاد کرده که هر کدام از این درختان در حال حاضر ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ عدد میوه تولید می‌کنند. در ایران بیش از ۵۰ هکتار در شمال کشور به باغهای آووکادو اختصاص دارد و هر ساله حدود ۱۰۰ تن میوه تولید می‌شود.[۲]

تاریخچه

Persea Americana یا آووکادو از ایالت پوبلاومکزیک سرچشمه می‌گیرد. قدیمی ترین شواهد استفاده از آووکادو در یک غار واقع در پابلو Coxcatlán مکزیک که به حدود ۱۰۰۰۰ سال قبل از میلاد یافت شده بر می‌گردد. همچنین درخت آووکادو سابقه‌ای طولانی کشت در آسیای مرکزی و جنوب آمریکا دارد. اولین باری که شرح آووکادو در اروپا استفاده شده توسط مارتین فرناندز در ۱۵۱۸ یا ۱۵۱۹ در کتابش به نام Suma De Geographia Que Trata De Todas Las Partidas Y Provincias Del Mundo بوده است. اولین نوشتهٔ ثبت شده در انگلیسی که از کلمهٔ آووکادو استفاده کرده توسط هانس اسلون(Hans Sloane) در شاخص ۱۶۹۶ از گیاهان جامائیکا بود. این گیاه در ۱۷۵۰ به اندونزی و در ۱۸۰۹ به برزیل و در اواخر قرن نوزدهم به جنوب آفریقا و استرالیا معرفی شد.[۳]

ارزش غذایی

آووکادو دارای چربی‌های متفاوتی است. برای یک آووکادوی معمولی:

  1. حدود ۷۵٪ انرژی آووکادو از چربی می‌آید. که اکثر آن ها (۶۷٪ از کل) از نوع چربی اشباع همچون اسید اولئیک است.
  2. دیگر چربی‌های غالب عبارتند از اسیدهای چرب و اسید لینولئیک.
  3. ترکیب چربی‌ها به طوری تقریبی عبارت است از: یک درصد امگا ۳، چهارده درصد امگا ۶، هفتاد و یک درصد امگا ۹ (۶۵ درصد اولیک و ۶ درصد چرب)، و چهارده درصد چربی اشباع (اسید چرب).
  4. بر اساس وزن آووکادو ۳۵٪ بیشتر از موز پتاسیم دارد. آووکادو سرشار از اسید فولیک و ویتامین K است و از منابع غذایی غنی برای ویتامین B6، ویتامین C و ویتامین E و اسید پانتوتنیک به شمار می‌آید.
  5. آووکادو دارای ۷۵٪ فیبر نامحلول و ۲۵٪ فیبر محلول است.[۴]

نگارخانه

ارزش غذایی

Avocados, raw
مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس)
انرژی ۶۷۰ کیلوژول (۱۶۰ کیلوکالری)
کربوهیدرات‌ها ۸٫۵۳ g
قندها ۰٫۶۶ g
فیبر ۶٫۷ g
چربی ۱۴٫۶۶ g
چربی اشباع ۲٫۱۳ g
چربی تک‌اشباع‌نشده ۹٫۸۰ g
چربی چنداشباع‌نشده ۱٫۸۲ g
پروتئین ۲ g
آب ۷۳٫۲۳ g
ویتامین آی معادل ۷ میکروگرم (۱٪)
- بتاکاروتن ۶۲ میکروگرم (۱٪)
- لوتئین و زآکسانتین ۲۷۱ μg
تیامین (ویتامین ب۱) ۰٫۰۶۷ میلی‌گرم (۵٪)
ریبوفلاوین (ویتامین ب۲) ۰٫۱۳ میلی‌گرم (۹٪)
نیاسین (ویتامین ب۳) ۱٫۷۳۸ میلی‌گرم (۱۲٪)
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) ۱٫۳۸۹ میلی‌گرم (۲۸٪)
ویتامین ب۶ ۰٫۲۵۷ میلی‌گرم (۲۰٪)
اسید فولیک (ویتامین ب۹) ۸۱ میکروگرم (۲۰٪)
ویتامین C ۱۰ میلی‌گرم (۱۷٪)
ویتامین E ۲٫۰۷ میلی‌گرم (۱۴٪)
ویتامین K ۲۱ میکروگرم (۲۰٪)
کلسیم ۱۲ میلی‌گرم (۱٪)
آهن ۰٫۵۵ میلی‌گرم (۴٪)
منیزیم ۲۹ میلی‌گرم (۸٪)
منگنز ۰٫۱۴۲ میلی‌گرم (۷٪)
فسفر ۵۲ میلی‌گرم (۷٪)
پتاسیم ۴۸۵ میلی‌گرم (۱۰٪)
سدیم ۷ میلی‌گرم (۰٪)
روی ۰٫۶۴ میلی‌گرم (۶٪)
فلورید ۷ µg

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.