آووکادو و یا گلابی تمساح نام درخت و میوهٔ آن درخت است. این درخت در مناطق گرم و استوایی میروید و میوهای سبز رنگ با هستهای درشت دارد.
آواکادو (پرسی آمریکانا) درختی است که میوهٔ آن در گونهٔ گیاهان گلدار طبقهبندی میشود. این گیاه بومی آمریکای مرکزی و مکزیک است و تا ۲۰ متر رشد میکند[۱] و رشد خیلی سریعی دارد.[۲] این گیاه همیشه برگهای سبز دارد که طول آنها به ۱۲ تا ۱۵ سانتیمتر میرسد. گلهای آن نامشخص (ناپیدا) و به رنگ زرد مایل به سبز و به عرض ۵ تا ۱۰ میلیمتر است. میوهٔ گلابی شکل آن از نظر گیاهشناسی یک سته یا شفت است که ۷ تا ۱۰ سانتیمتر طول دارد.[۱]
نهالهای این گیاه در دهه ۴۰ شمسی از اکوادر وارد ایران شد ولی در ابتدا دچار سرما زدگی شد ولی بعد از گذشت چند سال با اب و هوای منطقه مورد کشت مقاومت ایجاد کرده که هر کدام از این درختان در حال حاضر ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ عدد میوه تولید میکنند. در ایران بیش از ۵۰ هکتار در شمال کشور به باغهای آووکادو اختصاص دارد و هر ساله حدود ۱۰۰ تن میوه تولید میشود.[۲]
Persea Americana یا آووکادو از ایالت پوبلاومکزیک سرچشمه میگیرد. قدیمی ترین شواهد استفاده از آووکادو در یک غار واقع در پابلو Coxcatlán مکزیک که به حدود ۱۰۰۰۰ سال قبل از میلاد یافت شده بر میگردد. همچنین درخت آووکادو سابقهای طولانی کشت در آسیای مرکزی و جنوب آمریکا دارد. اولین باری که شرح آووکادو در اروپا استفاده شده توسط مارتین فرناندز در ۱۵۱۸ یا ۱۵۱۹ در کتابش به نام Suma De Geographia Que Trata De Todas Las Partidas Y Provincias Del Mundo بوده است. اولین نوشتهٔ ثبت شده در انگلیسی که از کلمهٔ آووکادو استفاده کرده توسط هانس اسلون(Hans Sloane) در شاخص ۱۶۹۶ از گیاهان جامائیکا بود. این گیاه در ۱۷۵۰ به اندونزی و در ۱۸۰۹ به برزیل و در اواخر قرن نوزدهم به جنوب آفریقا و استرالیا معرفی شد.[۳]
آووکادو دارای چربیهای متفاوتی است. برای یک آووکادوی معمولی:
مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس) | |
---|---|
انرژی | ۶۷۰ کیلوژول (۱۶۰ کیلوکالری) |
کربوهیدراتها | ۸٫۵۳ g |
قندها | ۰٫۶۶ g |
فیبر | ۶٫۷ g |
چربی | ۱۴٫۶۶ g |
چربی اشباع | ۲٫۱۳ g |
چربی تکاشباعنشده | ۹٫۸۰ g |
چربی چنداشباعنشده | ۱٫۸۲ g |
پروتئین | ۲ g |
آب | ۷۳٫۲۳ g |
ویتامین آی معادل | ۷ میکروگرم (۱٪) |
- بتاکاروتن | ۶۲ میکروگرم (۱٪) |
- لوتئین و زآکسانتین | ۲۷۱ μg |
تیامین (ویتامین ب۱) | ۰٫۰۶۷ میلیگرم (۵٪) |
ریبوفلاوین (ویتامین ب۲) | ۰٫۱۳ میلیگرم (۹٪) |
نیاسین (ویتامین ب۳) | ۱٫۷۳۸ میلیگرم (۱۲٪) |
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) | ۱٫۳۸۹ میلیگرم (۲۸٪) |
ویتامین ب۶ | ۰٫۲۵۷ میلیگرم (۲۰٪) |
اسید فولیک (ویتامین ب۹) | ۸۱ میکروگرم (۲۰٪) |
ویتامین C | ۱۰ میلیگرم (۱۷٪) |
ویتامین E | ۲٫۰۷ میلیگرم (۱۴٪) |
ویتامین K | ۲۱ میکروگرم (۲۰٪) |
کلسیم | ۱۲ میلیگرم (۱٪) |
آهن | ۰٫۵۵ میلیگرم (۴٪) |
منیزیم | ۲۹ میلیگرم (۸٪) |
منگنز | ۰٫۱۴۲ میلیگرم (۷٪) |
فسفر | ۵۲ میلیگرم (۷٪) |
پتاسیم | ۴۸۵ میلیگرم (۱۰٪) |
سدیم | ۷ میلیگرم (۰٪) |
روی | ۰٫۶۴ میلیگرم (۶٪) |
فلورید | ۷ µg |